Harten Leed

Emrik-01

Harten Leed

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de op een na belangrijkste doodsoorzaak bij de mens. Niet gek, als je weet dat nog geen 7 procent van de Amerikanen een “goede” hartgezondheid heeft. En dat zal in Nederland niet heel anders zijn.
Dus 93 % van 350 miljoen amerikanen heeft zeker weten een hart issue……

Elke dag sterven er in ons land honderd mensen met hart- en vaatziekten. Nog eens 105 mensen per dag krijgen een beroerte. Daar heeft de American Heart Association Life’s Simple 7 geïntroduceerd om de hartgezondheid van Amerikanen te verbeteren. Deze zeven simpele factoren voor gezondheid zijn roken, voeding, beweging, gewicht, bloeddruk, cholesterol en de bloedsuikerspiegel. “Recent is daar nog de variabele slaap aan toegevoegd’!

De meest belangrijkste factoren om het hart te ondersteunen worden hier echter allemaal structureel al meer dan 100 jaar vergeten!

Gekeken naar een aantal van de benoemde 7 factoren heeft minder dan 7 procent van de volwassen bevolking in de VS een goede hartgezondheid, blijkt uit recent onderzoek onder leiding van een team van de Friedman School of Nutrition Science and Policy van de Tufts University. De onderzoekers evalueerden de hartgezondheid op basis van bloeddruk, bloedsuikerspiegel (pre-diabetes), cholesterolgehalte in het bloed, overgewicht en aan- of afwezigheid van hart- en vaatziekten. Slechts 6,8 procent scoorde optimaal op alle vijf de onderdelen.

In twintig jaar tijd zijn de cijfers op het gebied van overgewicht en bloedsuiker bovendien aanzienlijk verslechterd. Had in 1999 nog een op de drie volwassenen een optimale score voor overgewicht, in 2018 was dat nog maar een op de vier. En in 1999 had 60 procent van de volwassenen geen voorstadium van diabetes, terwijl dat in 2018 minder dan 40 procent was.

Stel nu eens dat je inzicht zou hebben in waar bove genoemde signalen en symptomen werkelijk voor staan. Dan zou je een heel ander perspectief creëren om hier conclusies aan te verbinden.

“De cijfers zijn opvallend. Het is zeer problematisch dat in de Verenigde Staten, een van de rijkste en tegelijker tijd 1 van de armste landen ter wereld, minder dan een op de vijftien volwassenen een optimale cardiometabolische gezondheid heeft”, zegt hoofdonderzoeker Meghan O’Hearn.

Men is rijk in dollars en arm in verbinding met waar het hart voor bedoeld is.

Ze analyseerde samen met anderen een landelijk representatieve steekproef van ongeveer 55.000 mensen van 20 jaar of ouder die gevolgd zijn van 1999 tot 2018. Ze keken daarbij niet alleen naar ziek of niet ziek, maar ook naar leefstijlfactoren. “We moeten het zwaartepunt verleggen, want ziekte is niet het enige probleem”, zegt O’Hearn wiens studie in het Journal of the American College of Cardiology verscheen.
“We willen niet alleen ziektevrij zijn. We willen gezond worden en wel zijn bereiken.”

Er bleken ook grote gezondheidsverschillen te bestaan in geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en etniciteit. Volwassenen met een lager opleidingsniveau hadden bijvoorbeeld de helft minder kans op een optimale hartgezondheid in vergelijking met hoger opgeleiden. Ook het verschil tussen witte en zwarte Amerikanen was groot. Sociale factoren, zoals voedselzekerheid, sociale cohesie, economische stabiliteit en racisme, zorgen ervoor dat mensen van verschillende opleidingsniveaus, rassen en etniciteit een ander risico lopen op gezondheidsproblemen”, zegt onderzoeker Dariush Mozaffarian.

De studie keek ook naar het gemiddelde niveau: wie scoorden er niet goed, maar ook niet slecht, als het gaat om aandoeningen zoals pre-diabetes, pre-hypertensie en wat wij kaderen onder overgewicht.

“Een groot deel van de bevolking bevindt zich op een kritiek punt”

“Het identificeren van deze personen en het vroegtijdig bewust worden van leefstijl en omgeving is van cruciaal belang om een groeiende zorglast en gezondheidsongelijkheid te verminderen.”

De gevolgen zijn niet alleen groot voor de persoonlijke gezondheid. “De impact ervan op de nationale uitgaven voor gezondheidszorg en de financiële gezondheid van de hele economie is enorm”

“Deze aandoeningen zijn grotendeels te voorkomen wanneer je werkelijk naar het signaal kijkt en voorbij dat wat altijd gepropageerd wordt via de geijkte kanalen. Waarbij belangen een andere rol spelen dan het gaan verstaan van het signaal. We kunnen alleen een vernieuwd beleid maken wanneer de bestaande structuren die gebaseerd zijn op macht en geld in onze gezondheid zorg veranderd worden. En “wel zijn” weer boven “niet zijn” komt te staan.

Nederland
In Nederland is de situatie niet heel anders. We weten bijvoorbeeld dat ruim 53 procent van de Nederlanders een gezond gewicht heeft, bijna 32 procent heeft matig overgewicht, 12,6 procent heeft obesitas en slechts de helft van de Nederlanders voldoet aan de beweegnorm. 99% van de Nederlandse bevolking voldoet niet aan de “verstilnorm”. En 96% van de tijd leven we vanuit ons onderbewustzijn.

“Op basis van wat we nu weten van de afzonderlijke risicofactoren in Nederland zal de cardiovasculaire gezondheidsscore in Nederland niet veel afwijken van die van de Amerikaanse populatie”.

“Met de vergrijzing neemt ook het aantal patiënten met hart- en vaatziekten toe wat ook effect zal hebben op de gemiddelde cardiovasculaire gezondheidsscore van de Nederlandse populatie.”

Tenzij we de oudere mens weer meenemen in de onbekende wereld van zelfliefde, verbinding en het er toe doen, zonder productief te hoeven zijn.

Ik zou zeggen, wanneer dit verhaal je aanspreekt neem dan eens een proeverij in de geheime kamer van het hart die momenteel overal in het land als driedaagse YIN Teaching from the heart gaat verschijnen.

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *